Skip To Content
Orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen zijn maatwerkschoenen. Ze worden speciaal gemaakt om perfect uw voeten te sluiten, zodat u prettig kunt lopen. Orthopedische schoenen worden in veel gevallen gemaakt, omdat het niet (meer) mogelijk is om schoenen uit een schoenenzaak te dragen. De redenen hiervoor kunnen sterk uiteenlopen: van een medische oorzaak, zoals diabetes of reuma, tot een afwijkende stand of vorm van de voeten of tenen. Bij orthopedische schoenen denken veel mensen aan grote, onhandige ‘blokken’, maar u zult ervaren dat onze schoenen modieus en mooi zijn. Ze zijn in veel gevallen niet te onderscheiden van reguliere schoenen.

Orthopedische schoenen maken

Hoe worden orthopedische schoenen gemaakt?

Orthopedische schoentechniek wordt vaak uitgelegd als een ambachtelijk beroep, waar veel handwerk aan te pas komt. Echter maken onze orthopedisch schoentechnici gebruik van de modernste technieken, waarbij veel processen gedigitaliseerd zijn. Zo maken we gebruik van zeer nauwkeurige iPad 3D-scans, waarmee we afscheid nemen van meetlinten en gipsblokken. Ook kunnen we daarmee uw persoonlijke leest digitaal versturen naar de freesmachine, die deze automatisch freest uit hout.  Zo zijn uw schoenen tot in het kleinste detail  op maat voor u gemaakt: een resultaat dat moeilijk te behalen is met verouderde technieken.

Wilt u een afspraak maken?
Orthopedische schoenen type A en type B
Orthopedische schoenen aanmeten met scanner

Orthopedische schoenen type A en type B

Voetmax voorziet u van volledig op maat gemaakte schoenen -ook wel type A of OSA genoemd- en van semi-orthopedische schoenen, ook wel type B of OSB genoemd.

OSA
Een OSA schoen kan tot in detail voor u gemaakt worden. Het is zelfs mogelijk om een foto mee te nemen van schoenen die u mooi vindt, zodat we uw schoenen op basis van uw voorkeuren kunnen ontwikkelen.

Lees meer over OSA Schoenen

OSB
Een OSB schoen is een bestaand schoenmodel waaraan we een aanpassing voor u doen. Zo kunnen we bijvoorbeeld een orthopedische steunzool of een hakverhoging doorvoeren.

Lees meer over OSB Schoenen

Aangepaste confectieschoenen (OVAC)
Het is niet altijd nodig om afscheid te nemen van uw eigen schoenen en over te stappen op orthopedische schoenen. In sommige gevallen is het mogelijk om uw eigen schoenen aan te laten passen. U kunt dan gewoon schoenen blijven kopen in de reguliere schoenenwinkel, die u vervolgens door ons laat aanpassen. Een aanpassing kan bijvoorbeeld betekenen dat de hak of zool wordt opgehoogd, dat er een steunzool wordt ontwikkeld of dat het leer over de schoen wordt aangepast.

Lees meer over aangepaste confectieschoenen (OVAC)

Kosten en vergoeding orthopedische schoenen

Kosten en vergoeding orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen worden (met het juiste voorschrift) vergoed vanuit de basisverzekering. Binnen uw zorgverzekering geldt een wettelijk eigen risico van €385,00. De kosten die boven het eigen risico uitkomen worden vanuit uw basisverzekering gedekt. Daarnaast wordt jaarlijks een wettelijk vastgestelde eigen bijdrage bepaald. Voor orthopedische schoenen geldt in 2024 een wettelijke eigen bijdrage van €130,00 voor volwassenen en €65,00 voor kinderen tot 16 jaar.

Verzekeraars hanteren verschillende voorwaarden en eisen voor de vergoeding van orthopedische schoenen. We hebben dit overzichtelijk per zorgverzekeraar voor u op een rij gezet. Bekijk ons overzicht.

Bekijk hier de verzekeraars

Wilt u een afspraak maken?
Anderen bekeken ook
Wij zijn aangesloten bij: